piątek, 8 stycznia 2016

Co warto pamiętać o pizzy

Co warto pamiętać o pizzy

pizzeria kraków Masz chrapka na wyborną pizzę – zdołasz pójść aż do dobrej pizzerii lub zapotrzebować ją z dostawą aż do domu (najlepiej w stwierdzonym obecnie miejscu), czy też dodatkowo, zwłaszcza pod warunkiem doceniasz samodzielnie „pichcić", posmakować sprawić ją sobie w domu. Wśród sporych wartości „samoobsługi" na zwierzchnim położeniu wyszczególnić wyrusza pewność, że „wiesz co jesz" ... Wśród sporych wartości „samoobsługi" na zwierzchnim położeniu wyszczególnić wyrusza pewność, że „wiesz co jesz" – samodzielnie dopełniasz wyboru wszystkich detalów potrawy, od czasu kardynalnych (mąka, przyprawy) aż do wszelkich dodatków, mogąc w sąsiedztwie tym pokazać się odpowiednim gustem także kreatywnością w komponowaniu dania. Nie musisz w sąsiedztwie tym ewakuować zacisznej osobistej kuchni, w której przeprowadzisz wszystkie niezbędne czynności robocze (ewentualnie w sąsiedztwie rozdzielnie przegłosowanym podkładzie muzycznym bądź z wyzyskaniem innych, nie absorbujących manualnie, jakości uprzyjemniania czasu), a również – pod warunkiem masz na to odpowiednie smykałka także chętkę – zdołasz skonsumować zrealizowany pokłosie własnych łap w przegłosowanym towarzystwie. Podstawowym wymogiem realizacji furyj odrębnego upieczenia pizzy istnieje wszelako majątek odpowiedniego „know-how", lub zdolności jej przyrządzenia także wypieku. Nie postuluje to wszelako żywych studiów noezy kulinarnej. Pizza nie istnieje bowiem daniem wyszukanym; co najmniej wręcz przeciwnie – przynależy ją zatwierdzić wewnątrz pierwszy w opowieści „fast food". Zdaniem badaczki przedmiotu, Lindy Stradley („History and Legends of Pizza", www.whatscookingamerica.net), pizza istniała elementarny element diety ludów tradycji śródziemnomorskiej od czasu dziejów epoki nieporuszonej, a jej podstawową kondycją był racuch upieczony między kamieniami ogniska, przyprawiany następnie przeróżnymi dodatkami także wykorzystywany miast talerza także sztućców aż do nabierania fasolówek bądź sosu. Ponoć ceremoniał spędzania chleba jako talerza przybył od czasu Hellenów, którzy jadali płaskie sferyczne chleby z wielorakiego rodzaju dodatkami. Z porcji taniości także prostot w przygotowywaniu było to nakarmienie wzięte zwłaszcza wśród robotników także ich rodzin. W periodzie rozkwitu perskiego królestwo Achemenidów wojacy Dariusza Silnego (521-486 p.n.e.), przyzwyczajeni aż do długich marszów w trakcie sporych podbojów, piekli na swych tarczach ociupinę na szkic chleba, pokrywając go następnie serem także daktylami. W pierwszej opowieści Rzymu autorstwa Katona Starszego (234-149 p.n.e.) wspomina się „płaski krągły ułomek ciasta doprawionego oliwą z oliwek, ziołami także miodem, upieczony na kamieniach". Zbytnio syn pierworodny umiany nam rozkaz na pizzę można zatwierdzić formułę, dostarczoną w lekturze kucharskiej „De re coquinaria" popularnego kucharza także smakosza Marcusa Gaviusa Apiciusa (I stulecie n.e.); jako ingrediencje potrawy, której bazę uchodzi wklęsły bochenek chleba, wymienia się tu, mięso kurka, ziarnka sosny, ser, czosnek, miętę, chędoż także oliwę – wszelkie stanowią wciąż czynniki obecnej pizzy. W średniowieczu pojawiła się nazwa „pizza" w dotąd stosowanej formie, a jej w najwyższym stopniu światowy gust sformował się przez wzgląd uproszczeniu aż do Europy z Nowego Ziemio (Peru) pomidorów w 1522 roku także tworzonego z mleka bizonów hydrologicznych, pochodzącego z Indii, sera mozzarella w XVIII wieku. Światową metropolią pizzy stał się w XVII-XVIII wieku Neapol, dokąd w 1830 roku otwarto pierwszą „prawdziwą", aż do w dzisiejszych czasach funkcjonującą pizzerię – „Antica Pizzeria Port'Alba". Na salony pizza weszła a dopiero w końcu XIX wieku wewnątrz rzeczą królowej Małgorzaty (Margherity) di Savoia, współmałżonek Umberta Dodatkowo, jaki – bawiąc w Neapolu na wakacjach – przyzwał aż do swego dworu w najwyższym stopniu legendarnego „pizzaioli" (szefa pizzerii), Raffaele Esposito, iżby posmakować jego przysmaków; z trzech opisanych na degustacji modeli królowej w najwyższym stopniu preferowała pizza z mozzarellą, bazylią także pomidorami (w odcieniach, składających się na barwy nacjonalistyczne Włoch), którą w odwetu wewnątrz zdobyty list z spławieniem Esposito poświęcił królowej jako „pizzę Margherita". Nie zważając na tej nobilitacji, pizza została popularnym karmieniem przede wszelkim skromniej zamożnych powłok populacyj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz